Glasvezel, servers en meer in Ethiopie

En zo kregen wij in 2011 een telefoontje van onze vaste leverancier voor Identysoft vingerscanprinters. Al een tijdje werken wij samen, zeker als het om grotere projecten gaat. Het was zover. Zij hadden een zeer groot project aangenomen, maar mistte technische deskundigheid. Een project in Ethiopië. Een rozenkwekerij, een Nederlands bedrijf, werd vanuit de overheid verplicht gesteld om een tijdregistratie van zijn personeel bij te houden. De oplossing werd bedacht in het plaatsen van vingerscanners bij elke kas ( het zijn er 40), zodat personeel zich kunnen scannen bij begin werktijd, pauze’s en einde werktijd. Een ander voordeel voor het bedrijf was het registreren van zijn personeel. Zijn wij in Nederland verplicht een BSN nummer te hebben, in Ethiopië is dat niet zo. Het gebeurde nu regelmatig dat een personeelslid de ene dag was ontslagen, maar de volgende dag met een andere naam weer terug kwam. En als je 14.000 man personeel hebt, is dat niet te controleren. Tot nu toe dan. De eerste scanners werden geplaatst en elke dag ging iemand van kantoor op zijn fiets de scanners langs om deze uit te lezen. Na het plaatsen van de 5de scanner, werd dit een dagtaak. Geen oplossing voor alle 40 kassen, met ongeveer 100 scanners.

Wij werden gevraagd om mee te denken aan een stabiele oplossing. Er waren geen tekeningen, plattegronden van het terrein, dus de eerste stap was gaan kijken hoe de situatie er werkelijk was. In januari 2012 zijn we 2 dagen naar Ethiopië geweest om een beeld te krijgen van de vraag. De oplossing een verbinding tussen alle 40 kassen en een serverruimte met glasvezel. In totaal 8 kilometer glasvezel hebben we samen met de lokale bevolking geblazen en aangesloten.

 

Maar dit was wel een hele andere wereld. Zo werd de glasvezelkabel en de duct getrokken door een ezel. Kon er van al die technologie wat we hier in Nederland gebruiken, niets gebruikt worden in Ethiopë. Dat vergde een aanpassing, een hele grote aanpassing. Een geultje graven omdat de kabel onder de weg door moet? Hier gebruik je een handige graafmachine. Daar staan er letterlijk een rijtje mensen met een schop in hun handen.  Maar allemaal enthousiast, gemotiveerd en leergierig.

Na het aansluiten van alle vingerscanprinters op de nieuwe server, kwam het belangrijkste. Een aantal personeelsleden hebben meerdere dagen een training gevolgd. Hoe repareer je glasvezel, hoe controleer je een verbinding, hoe sluit je connectors aan. Voor ons allemaal eenvoudige logische zaken Maar hier zul je als klant je leverancier bellen en eisen dat hij of zij dezelfde dag het probleem oplost. Aangezien Ethiopië al 9,5 uur vliegen is, is dat natuurlijk niet mogelijk. Dus voor het eerst leveren we niet alleen een product, maar ook de kennis die daarbij hoort.

Op dit moment hebben we nog een paar andere projecten in Ethiopië, allemaal uitdagingen en voor ons een manier om bij te dragen in de ontwikkeling van de lokale bevolking.

Wil je hier meer over weten, spreek ons gerust eens aan, of stuur een mail. Dat kan natuurlijk ook als je maar één vingerscanprinter nodig hebt, of een intern netwerk aangelegd wil hebben.

DSCF0574 DSCF0577 DSCF0578 DSCF0581 DSCF0587 DSCF0593

 

 

Tagged on: ,